Přeskočit na hlavní obsah

NA KOLE PO STŘEDNÍ MORAVĚ

Na prodloužený víkend jsem se vypravil na střední Moravu do kempu v Mohelnici. Cesta předčila mé očekávání, města Uničov, Litovel, Loštice, hrad Bouzov, zřícenina Brníčko, vyhlídka Bradlo, pěkná vrstevnicová cesta lesem,...

Itinerář:
1) KRNOV - BRUNTÁL - RUDA (KŘÍŽOVÁ CESTA) - RÝMAŘOV - UNIČOV - MOHELNICE
2) MOHELNICE - LOŠTICE - BOUZOV - LITOVEL - ÚSOV - MOHELNICE
3) MOHELNICE - MÍROV - BRNÍČKO (ZŘÍCENINA) - BRADLO (VRCHOL) - MOHELNICE
4) MOHELNICE - UNIČOV - BŘIDLIČNÁ - BRUNTÁL - KRNOV

1) KRNOV - BRUNTÁL - RUDA (KŘÍŽOVÁ CESTA) - RÝMAŘOV - UNIČOV - MOHELNICE

Z Krnova jsem si při plánování cesty určil dva body, které jsem nechtěl minout při cestě do Mohelnice. Křížovou cestu v Rudě a náměstí v Uničově.
Nejdříve jsem musel vystoupat do Bruntálu a poté mě čekala cesta pěkným údolím do Břidličné. Po dalším stoupání do Starého Města za Rýmařovem, jsem kromě jednoho malého kopce již pokračoval z kopce. Po občerstvovací zastávce v Tvrdkově zabočuji doleva a za chvíli jsem již v Rudě, obcí známou pozoruhodnou křížovou cestou se 14 zastaveními, představenými uměleckými plastikami tvaru srdce na dříku, obsahujícími reliéfy pašijových scén. Křížová cesta začíná u kostela Panny Marie Sněžné v Rudě a pokračuje na vrchol Křížového vrchu (589 m.), kde je umístěno jako 12. zastavení sousoší Kalvárie. 

Z Rudy si to dál svištím z kopce až do Uničova, kde po obhlídce pěkného náměstí s pěknou radnicí s Mariánským sloupem pokračuji Medelskou bránou na Střelice...

...,odkud po hoších cestách mířím Litovelským Pomoravím do Nových Zámků. Zde se opět dostávám na asfaltovou cestu po které pokračuji až do Mohelnice a po cyklotrase až k branám kempu.

INFO
Vzdálenost 103,8 km
Nastoupáno 753 m., sestoupáno 791 m., 
Prům. rychl. 19,9 km/hod.

FOTO
https://goo.gl/photos/...

TRASA


2) MOHELNICE - LOŠTICE - BOUZOV - LITOVEL - ÚSOV - MOHELNICE

Druhý den vyrážím již s kamarády přes Moravičany do Loštic, kde nás čeká prohlídka v muzeu Olomouckých tvarůžků


Z Loštic již pokračuje směrem hrad Bouzov

Po zastávce v podhradí se vydávám na hrad a protože mě zajímají výhledy, vybírám si okruh "Hrad z ptačí perspektivy" (60 Kč). Trasa prochází místnostmi a ochozem věže hlásky. Nahoře si udělám pár snímků...

... a poté pokračujeme přes Podolí, Bílou Lhotu a zajímavým úsekem po okraji pole do Řimic. Po obhlídce pravoslavného kostela pokračujeme přes Nové Mlýny, Nové Zámky do Mladeče. Na Mladečské jeskyně bohužel nezbývá čas a tak pokračujeme do Litovle. 


Po obhlídce náměstí zajíždíme podél místních jezírek ještě do pivnice Litovelského pivovaru a poté již pokračujeme na Úsov. Po krátké obhlídce zámku pak již míříme zpět do kempu.

INFO

Vzdálenost 67,6 km
Nastoupáno 523 m., sestoupáno 535 m.
Pr. rychl. 15,8 km/hod.

FOTO
https://goo.gl/photos/...
https://petrmikeska.rajce.idnes.cz/...

TRASA


3) MOHELNICE - MÍROV - BRNÍČKO (ZŘÍCENINA) - BRADLO (VRCHOL) - MOHELNICE

Třetí den míříme nejdříve na Mírov. Po stoupání na Mírov a poté do Krchlebů již klesáme nejdříve kolem kempu v Božeňově s přírodní nádrží k rekreačnímu středisku v Dolním Bušínově s dětským hřištěm, horolezeckou věží, lanovým mostem... Po občerstvení si vyzkoušíme cyklostezku u Lupěné, zbudovanou po bývalé železniční tratě. Po projetí Zábřehem pokračujeme do Brníčka na místní zříceninu nejkratší cestou, takže poslední metry už musíme tlačit kola pěšky. 

Po obhlídce pěkné zříceniny, z který bylo dokonce krásně vidět až na Praděd, pomalu stoupáme po červené tur.trase a po pěkných lesních cestičkách k Cikánskému buku, odkud na chvíli klesáme přes silnici u Nedvězí. Poté pokračujeme opět lesem, kde se napojujeme na modrou tur.trasu. Místy musíme kola tlačit, prudká cesta s řadou klacků na cestě plynulou jízdu vylučuje. U rozcestníku Pod Bradlem necháváme kola a pár metrů stoupáme na vrchol Bradlo, nejvyšší bod Úsovské pahorkatiny (600 m.n.m.), zvaný jako Moravský Blaník. Výhledy jsou parádní, ale my pokračujeme lesním sjezdem na okraj obce Lipinky a poté přes Veleboř, Třeštinu zpět do Mohelnice.


INFO

Vzdálenost 72,1 km
Nastoupáno 842 m., sestoupáno 846 m.
Pr. rychl. 14,9 km/hod.

FOTO
https://goo.gl/photos/...
https://petrmikeska.rajce.idnes.cz/...

TRASA


4) MOHELNICE - UNIČOV - BŘIDLIČNÁ - BRUNTÁL - KRNOV

Poslední den mě čeká již cesta domů. Vybral jsem si nejkratší cestu přes Uničov, Paseku, od které mě čeká 11 km dlouhé stoupání s 460 m. převýšením. Po cestě mě potěšila nová cyklostezka směrem k Sovinci. V Sovinci na chvíli zastavuji u hradu, abych opět pokračoval ve stoupání až před Stránské. 


Přes Břidličnou, Valšov, Bruntál pak pokračuji domů do Krnova.

INFO
Vzdálenost 84,7 km
Nastoupáno 793 m., sestoupáno 742 m.
Pr. rychl. 20,9 km/hod.

FOTO
https://goo.gl/photos/...

TRASA



Cestopis také zde: http://www.cyklistikakrnov.com/Cykloturistika/12/na-kole-po-stredni-morave.html

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN CONNECT BETA 2024

🅶 Garmin čím dále více uživatelům, nabízí možnost vyzkoušet beta verzi platformy Connect . Tu si nemůžete nikde stáhnout, ani si o ni zažádat. Garmin ji, podle svého vyjádření, nabízí náhodně. Podle prvotních informací se finální spuštění plánuje v druhé polovině roku 2024, ale možná se ji dočkáme i dříve. Změna se týká domovské obrazovky , kterou si můžete přizpůsobit vašim cílům a prioritám. Tím získáte přehlednější a rychlejší přístup k informacím, které vás zajímají. Jak si nastavíte domovskou stránku v mobilní aplikaci, tak se vám zobrazí prakticky stejně ve webové verzi. Nemusíte si je tak nastavovat zvlášť jak doposud.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.