Přeskočit na hlavní obsah

VYSOKÉ TATRY 2010

Koncem Září jsem se vypravil po hodně dlouhé době do Vysokých Tater. Počasí zrovna moc nepřálo, také o nádherné výhledy jsem byl ochuzen, ale i přesto jsem neodjížděl zklamán, ba právě naopak. Za rok bych se chtěl určitě do Vysokých Tater vrátit a doufám, že tentokrát už spatřím i ty utajená panoramata.

ITINERÁŘ
1/3 Popradské pleso - Chata pod Rysmi - Štrbské pleso
2/3 Akvapark Poprad
3/3 Starý Smokovec - Téryho chata - Starý Smokovec

1/3 Popradské pleso - Chata pod Rysmi - Štrbské pleso

Po večerním příjezdu do Nové Lesné jsme se rozhodli, že první den vyrazíme na Chatu pod Rysmi (2250 m.n.m.). 
V sobotu ráno jsme dojeli vlakem na železniční stanici Popradské pleso, odkud je to po modré tur.značce na Chatu u Popradského plesa (1494 m.n.m.) podle ukazatele 1:05 hod. (na Rysy 4:20 hod). Cesta vede po asfaltové cestě a u chaty jsme za cca 55 minut. 

Od chaty se po cca 20 minutové zastávce vracíme pár metrů na rozcestí, odkud vede trasa na Rysy po modré tur.značce.
O něco dále pak pokračuje trasa po červené tur.značce po kamenech Mengusovskou dolinou. Cesta stoupá kosodřevinou podél Žabího potoka k Žabím plesům (1935 m.n.m.).
Na konci kotliny Žabích ples začíná chodník opět stoupat a čeká nás nejobtížnější část výstupu. Nejstrmější část je zde zajištěna fixními řetězy a lany (dá se to zvládnout v pohodě). Pokud je zde hodně turistů, tvoří se v tomto místě fronty a čekejte, že zde chvíli budete čekat. 




Po krátkém úseku po sněhovém polštáři, jsme dorazili na nejvýše položenou chatu ve Vysokých Tatrách Chatu po Rysmi (2250 m.n.m.). 


Cesta nahoru měřila 11,51 km a trvala 3:35 hod. s 22 minutovou zastávkou na Popradském plese (cedule ukazovali při výstupu čas 3:20 hod., u chaty byl čas sestupu zpět na žel.stanici 2:20 hod.). Na samotný vrchol Rysů je to pak podle cedule ještě 1 hod, ale to snad příště. Po občerstvení jsme poté stejnou trasou sestoupili zpět na Chatu u Popradského plesa. Po dalším občerstvení jsme se vydali směr Štrbské pleso, 6 km trasu jsme ušli za cca 1 hod. z toho větší část už za tmy...
V roce 2010 je chata v přestavbě, takže zde není možnost přespat.
Info
Vzdálenost 23,26 km, nastoupáno 1230 m.
Foto 

- https://goo.gl/photos/...
http://petrmikeska.rajce.idnes.cz/...
Trasa
https://connect.garmin.com/modern/activity/50892111

2/3 Akvapark Poprad


Nedělní ráno nás přivítalo deštěm a proto jsme se rozhodli pro návštěvu nedalekého Popradu a jeho akvaparku - Aqua city Poprad. Celodenní lístek Blue Diamond vyšel na 16,5 Euro - termální bazény, vodní atrakce, plavecký bazén, aquabar, sauna,... (více www.aquacity.sk)



Foto

http://petrmikeska.rajce.idnes.cz/...

3/3 Starý Smokovec - Téryho chata - Starý Smokovec

V pondělí i přes zataženou oblohu vyrážíme vlakem do Starého Smokovce, odkud vede naše trasa po zelené tur.značce na Téryho chatu (2015 m.n.m.), nejvýše položenou celoročně používanou chatu ve Vysokých Tatrách. Od žel.stanice pokračujeme ke stanici zubačky, kterou ale nevyužíváme a pěšky pokračujeme na konečnou stanici lanovky Hrebienok (1280 m.n.m.). Zde jsme za cca 45 minut. Podle cedulí by nám měla trasa odsud trvat na Zámkovského chatu 50 min. a na Téryho chatu 2:50 hodin. Na začátku procházíme kolem nádherných vodopádů Studeného potoka. 


Od Hrebienku vede cesta jak je tu zvykem po kamenech a v nižší nadm. výšce nás doprovází kosodřevina. Zhruba po půlhodině od vodopádů přicházíme na Zámkovského chatu 1475 m.n.m., je tu hodně lidí, tak se tu ani nezdržujeme a pokračujeme dál. Cesta i s focením nám tu trvala od Hrebienku 1:15 hod. 

Dále pokračujeme údolím Malé Studené doliny. 

Po cca 45 min. od Zámkovského chaty nás čeká závěrečné stoupání k chatě, zvané také Velký hang, které zvládáme za cca. 48 min.

Od Hrebienku tak trasu zvládáme za 2:40 hod. Celkový čas výstupu je pak 3:35 hod na 9,6 km.. Po občerstvení chceme sestoupit po bledě modré tur.značce, ale nakonec zjistíme, že opět jdeme po zelené tur.značce. Nedaleko Téryho chaty potkáváme stádo kamzíků, kteří se nechali i vyfotit :). 

Po 3,26 km jsme na Zámkovského chatě, kde jsme se zdrželi déle než jsme chtěli a tak další sestup na Hrebienok je spíš indiánský běh. Z Hrebienku pak scházíme již za tmy po silnici do Starého Smokovce.
Na Téryho chatě se dá přespat (r.2010) - 14 Euro se snídaní, 20 euro polopenze, kapacita 24 lůžek.
Info
Vzdálenost: 28 km, nastoupáno 1244 m.
Foto

- https://goo.gl/photos/...
http://petrmikeska.rajce.idnes.cz/...

Trasa

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .