Přeskočit na hlavní obsah

JEDOVNICE 2010

20.-23.5. 2010 cyklistický sraz Cyklobandy v Jedovnicích 

1) 20.5.10 čtvrtek: Prostějov - Jedovnice
Z Prostějova jsme se vydali po cyklotrase č.5 kolem Plumlovské vodní nádrže a za ní po cyklotrase č.5075. 

Cesta vedla lesem stále do kopce po dobré asfaltové cestě do obce Repechy, kde stoupání končí. Dále pokračujeme přes obec Niva, odkud pokračujeme po cyklotrase č.5029 do Rozstání a poté kolem vysílače Kojál, přes Senetářov po č.5079 do Jedovnic, kolem místní vodní nádrže do kempu Olšovec na kraji Jedovnic.

FOTO
- https://goo.gl/photos/...
- https://petrmikeska.rajce.idnes.cz/...

TRASA
2)  21.5.2010 pátek: Jedovnice - Rozstání - Skalky - Sloup - Jedovnice 
První den srazu vyrážíme po stejné trase jak jsme přijeli na sraz. Z Jedovnic, přes Senetářov, kolem vysílače Kojál, Rozstání.
Poté přes Otinoves, kde se vyrábí známý plísňový sýr, přes obec Niva, po které je sýr pojmenován. Po odbočení ze silnice pokračujeme k na nejvyšší místo Drahan Skalky (735 m.n.m.), kde se nachází meteorologický radar.



Dále pokračuje trasa konečně z kopce do obce Suchý, kde máme oběd. po obědě pokračujeme přes obec Sloup kolem punkevních jeskyní, vývěru Punkvy.


Poté trasa opět stoupá, navštěvujeme horní můstek propasti Macocha a poté míříme již zpátky do kempu.



FOTO
- https://petrmikeska.rajce.idnes.cz/...


VIDEO


3) 22.5.2010 sobota Jedovnice - Adamov - Křtiny - Jedovnice
V sobotu se vydáváme na druhou, jižní stranu Jedovnické vodní nádrže po cyklotrase č.5119 přes Rudice až na Nový hrad, původně předsunuté opevnění z 23.po. 15.století. Po zániku Starého hradu převzal jeho funkce. 

Po překřížení silnice vede cesta k hradu k našemu překvapení mírně z kopce. Na hradu je možnost občerstvení i možnost výstupu na věž. Z hradu se pak vydáváme po jiné cestě stále dolů do Adamova. Z Adamova vede trasa opět stále do kopce. Míjíme několik jeskyní a skalisek. V Křtinách máme oběd, po kterém se kousek vracíme po trase, aby jsme navštívili jeskyni Výpustek, která je tvořena zejména fosilními partiemi někdejšího podzemního toku Křtinského potoka. Jeskyně patřila do roku 2005 armádě a byl tu také atomový kryt. Dále naše trasa pokračuje přes Bukovinku a poté po cyklotrase č.507 zpět do kempu.


FOTO
https://goo.gl/photos/...
https://petrmikeska.rajce.idnes.cz/...

TRASA


VIDEO


4) 23.5.2010 neděle Jedovnice - Plumlov - Olomouc
V neděli ráno se vydáváme na zpáteční cestu z Jedovnic do Olomouce. Naše cesta vede z Jedovnic přes Lipovec, Rozstání, Otinoves, Drahany odkud nás čeká osmikilometrový sjezd až téměř do Plumlova. Dále pokračujeme kolem vodní nádrže po hlavní silnici a poté měníme směr na Smržice, Čelechovice na Hané. Naše trasa pak pokračuje po cyklotrase č.5 přes Olšany u Prostějova, Bystročice, Nedvězí do Olomouce až k hlavnímu vlakovému nádraží.


TRASA

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .