Přeskočit na hlavní obsah

TURISTIKA V OKOLÍ RYCHLEBSKÝCH STEZEK

» Rychlebské hory jsou horský masiv na severovýchodě České republiky, na hranici s Polskem. Mezi zdejší zajímavostmi patří Sedm skal, Píšťala, lom Rampa, Hradisko (Kaltenštejn), rozhledna na vrcholu Špičáku a další.
Po posledních návštěvách Jeseníků jsme s přáteli tentokrát navštívili Rychlebské hory, kousek od obce Černá Vodakde se nachází také základna Rychlebských stezek.
Oproti Jeseníkům, rozdíl v krajině spočívá v tom, že Jeseníky jsou větší a mají více lesů, zatímco Rychlebské hory jsou menší a mají více skalních útvarů.
Všechny naše letošní turistické výlety směřují k návštěvám 20 turistických míst Vrchařské koruny Jesenicka, což také platí pro dnešní náš výlet.

Od základny Rychlebských stezek jsme za chvíli u skalního útvaru Sedm skal. Jde sice o nevelké skály, přičemž počet těchto skal nejde přímo určit. Každopádně jde o seskupení skal a skalek různých tvarů, které vytváří miniaturní skalní městečko.
Podle lezeckého průvodce jde o skupinu tří skalních věžiček a několika balvanů z hrubozrné žuly.
Skály jsou seskupeny zhruba do dvou celků, větší východní i s většími útvary a bloky a poněkud menší skupinku západní. Skupiny skalek odděluje mělké sedélko v rozpětí cca 20–30 m. Skály jsou v průměru 3–4 m vysoké, nejvyšší dosahuje výšky kolem 8 metrů.
Tam kde se ledovec už těsně přimykal k vyšším vrcholům dnešních Rychlebských hor přímo ostrovní hory nezanechal, ale nějaké skály obnažil. K takovým patří i skupina Sedmi skal na úpatí Jestřábího vrchu u Černé Vody.
Od Sedmi skal se otáčíme směrem na západ. Po tání je přes naší cestu trochu více vody, ale ne zas tolik aby nám zabránila v další naší cestě.
Cestou k další skalnatému útvaru, se ze zvědavosti odkloníme pár metrů od cesty....
Při výstupu na zalesněný kopec, kde se nachází skalnatý útvar Píšťala, míjíme správnou stopu a nahoru se tak dostáváme po jiné vyšlapané cestičce.
Přírodní památka Píšťala je rozpukaný žulový skalní blok vysoký cca 10 metrů. Ve skalních útvarech jsou vyvinuty pozoruhodné tvary jako skalní mísy, křesla a výklenky, jejichž vznik je podmíněn erozním účinkem dešťové vody a kulovitou odlučností žuly.
Z Píštaly scházíme k zatopenému lomu Rampa, který je známý svou čistou vodou a pěkným okolím, díky čemuž je často navštěvovaným místem pro koupání.
Na jedné straně se přímo z hladiny zvedá téměř hladká, ostrá kolmá stěna, která má v nejvyšším bodě výšku nad hladinou 16,5 m.
Zatopený lom se stal po skončení těžební činnosti, kolem roku 1990, jedním z vyhledávaných rekreačních míst v oblasti obce Černá Voda.
Na zpáteční cestě si ještě vyšlápneme po červené turistické trase na vrcholek Hradisko (425 m.), kde je zřícenina slezského hradu Kaltenštejn (nazývaného také Hradisko a lidově Biskupská čepice). Od roku 1964 je chráněn jako kulturní památka.
Hrad je ze tří stran chráněn strmým kopcem, jižní strana byla zesílena několika hradbami.
Hradba jádra hradu je zachována jen v malém zbytku na severozápadě a zdá se, že byla dva metry silná a asi sedm metrů vysoká. Věž byla zničena výbuchem, ale dodnes je zachována její část do výšky zhruba 20 metrů.
Jedná se o zříceninu rozsáhlého, raně gotického hradu z konce 13. století, vybudovaného odpůrci vratislavského biskupa a pobořeného po r. 1505.
Od té doby hrad nebyl opravován a byl využit jako zdroj stavebního materiálu pro blízký hrad Jánský Vrch.
Z Kaltenštejna pokračujeme zpátky na základnu Rychlebských stezek, kde naše trasa jak začala, tak končí... se společnou fotkou s Trail Hunter
► FOTOGALERIE

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .