Přeskočit na hlavní obsah

BĚŽKY: PAPRSEK A OKOLÍ + ZÁVOD 1000 LANOVÝCH DÉLEK

Na běžkách jsem už nestál přes rok a tak jsem využil nabídku kamaráda Zdeňka, ať s ním vyrazím. A rovnou na závod, který se koná na běžeckých tratí na Paprsku.

Paprsek se nachází na východě Jeseníků u polských hranic, přesněji na jižním úbočí Rychlebských hor, kde nejvyšší horou je Smrk. Současně se zde střetávají Hrubé Jeseníky a Masív Králického Sněžníku.

Na tratě na Paprsku se dá dostat od jihu ze Starého Města pod Sněžníkem, ze severu z Polské Bielice a od východu z Ostružné nebo od železniční stanice v Ramzové, případně z Petříkova, který leží trochu výš a kde jsme také na kraji obce zaparkovali naše auto.

Z Petříkova (750 m.) začínáme stoupat po Jesenické lyžařské magistrále, která je rolbou upravená již za Petříkovem.


Máme ujeto 4,6 km a jsme už u Cisařské lovecké boudy (1014 m.), kde máme největší stoupání již za sebou. 

Na Paprsek to máme ještě 2,5 km po krásné široké cestě.

Po 7,1 km a nastoupaných 303 m. jsme po hodině na Paprsku (1017 m.)


Areál na Paprsku je velmi oblíbený, jednak z důvodu že tu najdete hodně tras (více níže), které jsou dobře udržovány, také tu bývá sníh, i když je ho jinde málo a neposledně že se tu pohybuje daleko méně turistů jako např. na Pradědu. Nevýhoda je snad že právě kvůli velkému počtu běžkařů se může stát, že se vám připletou na trati a také že na občerstvení musíte někdy čekat déle. Pro některé může být také nevýhoda horší dostupnost.

Na Paprsku jsme byli kolem 10:15 hodin a tak jsme měli ještě dostatek času na prezentaci na závod 1000 lanových délek a krátkému vydechnutí.

Start závodu byl od rozcestí Palaš na 20 km v 11:00 hodin a na 40 km pak o 10 minut později.

Závod jsem jel svým tempem, navíc na nových nemazacích běžkách Peltonen Nanogrip Facile. Jsou to běžky se speciální skluznicí s nano úpravou po celé její délce, takže se ani nemažou na stoupání, ani neparafinují pro skluz a údržbu. Podle recenzí to mají být takové pomalejší sportovní a rychlejší turistické běžky. Bohužel ale mě dost podkluzovaly a skluz také nebyl nejlepší. Uvidíme příště...
Nakonec jsem zajel závod, který měl nakonec 22 km za 2:26 hod. a ke konci startovního pole :).

Během závodu jsem dostal od pořadatelů iontový nápoj a pomeranč, v cíli pak silný vývar a čaj.

FOTOGALERIE - https://photos.app.goo.gl/...

TRASA ZÁVODU
- www.strava.com/activities/3082300835


Z Paprsku nás pak už jen čekal takřka už jen 7 km sjezd do Petříkova.

INFO
Vzdálenost: 37 km
Nastoupáno: 786 m.
Čas pohybu: 4:10:21 hod
Celkový čas: 5:10 hod.

MAPA TRASY


Běžecké trati na Paprsku leží ve výšce od cca 950 m. do 1080 m. a centrum pro běžkaře, kde se prolínají všechny trasy je rozcestí Palaš, ležící cca 400 m. od horské chaty Paprsek, která tu stojí už od roku 1923. Právě provozovatelé horské chaty udržují přes 60 km běžeckých tras, které vedou jak po českém, tak po polském území. V Polsku jsou trasy taktéž dobře upravovány a nabízí také pěkné výhledy na Polsko.

Nejvyhledávanější trasy na Paprsku
P1 - okruh Velký Šengen - 17.0 km
P1a - okruh Malý Šengen - 8.0 km
P2 - okruh: Pohádka - 9.5 km
P3 - okruh: Pralinka - 8.0 km
P4 - okruh: Milíře - 12.0 km
P5 - okruh: Medvědí - 5.5 km

P6 - okruh: Růžovka (jen pro skate)

Upravenost běžkařských tras: www.jeseniky.net/bezkarske-trasy-paprsek

MAPA: https://mapy.cz/zimni...

ODKAZY
https://www.bilestopy.cz/... - mapa upravených tras v Jeseníkách
www.jeseniky.net/bezkarske-trasy-paprsek - upravenost, profily a mapa tras

TRASY NA PAPRSKU (po rozkliknutí uvidíte i výškový profil)


Přes Paprsek prochází také Jesenická lyžařská magistrála
ZDROJE
https://bezky.net/stredisko/34-paprsek
https://www.kamzasnehem.cz/video/paprsek-2012-12
http://www.jeseniky.net/bezkarske-trasy-paprsek?lang=en

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .