Přeskočit na hlavní obsah

PO JESENICKÝCH KOPCÍCH NA MTB

Letos to se mnou kondicí nevypadá úplně nejlépe a proto, když mě kamarád Ajfel pozval na vyjížďku po Jesenických kopcích, dlouho jsem váhal, zda tuto nabídku přijmout.

Nakonec mi to přeci jenom nedalo a souhlasil jsem s touto velkou výzvou. Protože bohužel cyklobusy letos nejezdí, nechali jsme se dovézt autem na sedlo Hvězda. 
Naše čtyřka s Ajfelem, Simonem a Markem se tak mohla vydat vstříc velké výzvě po Jesenických kopcích.

1) Hvězda - Praděd (1491 m.)
Vzdálenost 9 km / nastoupáno 613 m. / sklon 7,2 %


Již první stoupání na Praděd dává zabrat, ale přeci jenom ještě jsme čerství a také se ještě šetříme :). Na vrcholu se ani dlouho nezdržujeme a pokračujeme na Dlouhé stráně (viz v dáli na fotce č.2)


Pod vrcholem Pradědu odbočujeme na již dost rozbitou cestu na Śvýcárnu, kde lehce posvačíme.

Za Švýcárnou vede trasa po rekonstrukci této části kousek po prknech a pak po kamenech, po kterých ale jízda není nic moc. Naštěstí po chvíli najíždíme na štěrkovou cestu, po které sjíždíme k dolní nádrži Dlouhých strání (na fotce č.2 náš další cíl horní nádrž na Dlouhých stráních)

2) Dlouhé Stráně 1350 m. (dolní nádrž - občerstvení pod horní nádrží)
Vzdálenost 7,3 km, nastoupáno 451 m., sklon 6,5 %


I druhý kopec jedu "na pohodu", nikde se nehoním. Nahoře se opět občerstvujeme (rozlévaná Kofola 0,5 l za 45 Kč ?!) a poté si vycházíme k horní nádrži. Výhledy do okolí zde stojí za podívání :)


Z Dlouhých strání následuje dlouhý, 14 km sjezd do Kout n.D, odkud nás čekalo třetí dnešní stoupání, které je známo svými zatáčkami a které je oblíbené u motorkářů.

3) Kouty n-D.- Červenohorské sedlo 1013 m.
Vzdálenost 7,7 km, nastoupáno 380 m., sklon 5 %


Na sedle máme zastávku na oběd a také rozmýšlíme co dál.

Původní plán byl sjet do Jeseníku na vlak, ale protože máme ještě dost času a jsme relativně ještě schopni další cesty, rozhodujeme se pokračovat dále.

Vydáváme se po cyklotrase č 6154 a Miliónové cestě, která spojuje Červenohorské sedlo a sedlo na Videlském kříži. Po posezení na sedle ale zjišťuji, že mi pořádně vytuhli nohy a mám první větší krizi.


Z cesty se ještě poohlížíme zpátky na sedlo a poté cestou s vlnitým profilem pokračujeme dále. V jednom ze sjezdu po kamenité cestě potkává Marka defekt a po chvíli nás dohání také bouřka


4) Miliónová cesta (část), 1154 m
Vzdálenost 5,9 km, nastoupáno 263 m., sklon 5,1 %

Druhá část Miliónové cesty vede již jen do kopce a tak i ostatní pociťují čím dál více únavu z dnešní cesty. Od Vysokého vodopádu pak cesta již klesá na sedlo Videlský kříž.

Na sedle Videlský kříž (930 m.), který spojuje Jeseník a Vidly (Karlovou Studánku, Vrbno p.P.) už se počasí umoudřuje a my sjíždíme do Vrbna pod Pradědem, odkud nás čeká již poslední 
dnešní, naštěstí kratší, stoupání přes Drakov, kde máme poslední dnešní zastávku a kde se také napojujeme na cyklotrasu č.55, která vede až do Krnova.
Od Heřmanovic pak již pokračujeme prakticky už jen z kopce až do Krnova.

INFO
Vzdálenost: 124,1 km
Nastoupané metry: 2002 m.
Čas pohybu: 6:53 hodin
Celkový čas: 10:31 hodin

FOTOGALERIE
- Google Fotky

- Zonerama



VÝŠKOVÝ PROFIL


TRASA:
- Strava
- Garmin Connect



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .