Přeskočit na hlavní obsah

Z ČELADNÉ NA PUSTEVNY, RADHOŠŤ A PŘES TROJANOVICE ZPÁTKY

V sobotu se mi podaří odskočit si do Beskyd, přesněji do lázeňského města Čeladné. Teploměr ukazuje přes 30°C, naštěstí první část mé cesty na Pustevny vede lesem. Nejdříve po úpatí Malé a poté Velké Stolové hory. Ještě při napojení na tuto vrstevnicovou cestu musím improvizovat, protože přes cestu jsou vrata a značka zákaz vjezdu, soukromý majetek. Naštěstí v poblíž oploceného pozemku vede vyšlapaná cestička, ale pro kolo to není, takže musím kolo kousek tlačit.


Cesta vede po starší asfaltové cestě lesem, na jednom místě i s výhledem směr Frýdlant n.O. Jeden místní cyklista mi doporučuje za rozcestím "Vyrubanina" přejet přes most a po horší šotolinové cestě přejet pod Nořičí horu. Já mám však čas a proto pokračuji dále podél Bystrého potoku a poté po svazích Kněhyně. Sklon cesty už není tak příjemný, místy i kolem 12%. Po asi 3,3 km stoupání s 300 m. převýšením mě čeká přibližně stejně dlouhé klesání pod Zmrzlý vrch. Na rozcestí se napojuji se na cyklotrasu Ostrava - Radhošť. Cesta opět stoupá, tentokrát po svazích Zmrzlého vrchu a Tanečnice.


Po 2,3 km jsem na sedle Tanečnice a po vrstevnicové cestě přijíždím na Pustevny. Dvakrát jsem už byl na Pustevnách, ale nikdy jsem neměl čas zajet až na Radhošť. Proto se tu moc nezdržuji a pokračuji směr Radhošť. 


Po úvodním stoupání vede cesta jak na houpačce a po 4 km přijíždím na Radhošť, na jehož vrcholu se nachází kříž z roku 1805, dřevěná Kaple sv. Cyrila a Metoděje z let 1896-98, sousoší obou věrozvěstů z roku 1931 a televizní vysílač.
Cestou zpátky se ještě zastavuji u sochy boha Radegasta, abych ho pozdravil a o chvíli jsem zpět na Pustevnách.


Radhošť je nejznámější hora v chráněné krajinné oblasti Beskydy. Měří 1129 metrů a jde o sedmou nejvyšší horu Moravskoslezských Beskyd a o jejich nejzápadnější tisícovku. Nabízí krásné výhledy na celé Beskydy, Valašsko, Jeseníky a Malou a Velkou Fatru.
Radhošť bývá spojován s uctíváním pohanského boha pohostinnosti, plodnosti a úrody Radegasta. Tento bůh slunce, války a vítězství míval podle pověstí na této posvátné hoře sídlo.


Zpáteční cesta klesá po děravé asfaltové silnici do Trojanovic a dále po vedlejších cestách s pěknými výhledy na Beskydské kopce. Na kraji obce Kunčice p.O. se zastavuji u dřevěného kostela sv. Prokopa a Barbory a o chvíli jsem u Beskydského rehabilitačního centra Čeladná, u jehož vstupu se nachází vyhlídková věž s výhledem na nedaleké beskydské kopce. V přilehlém parku pak shlédnu ještě starou budovu lázní či roubenou kapli nejsvětější Panny Marie.

Na závěr ještě vjíždím do zdejšího golfového areálu, který se nachází v krásném prostředí okolních beskydských kopců. V centru areálu se nachází kaple (z r. 2009) v gotickém slohu se sochami sv. Jana Nepomuckého a sv. Prospera.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .