Přeskočit na hlavní obsah

TREMALZO

Při pobytu na Gardě je takřka povinnost každého cyklisty zdolat Tremalzo, protože "kdo nebyl na Tremalzu, jakoby ani nebyl u Gardy,"
Cyklisté však výrazem "Tremalzo" obvykle nemyslí ani horu Monte Tremalzo (1 973 m.n.m.) ani nedaleké sedlo Passo Tremalzo (1 665 m n.m.), ale za svůj vrchol považují konec asfaltové silnice u restaurace Albergo Ristorante Garda (1705 m. n..m.), která se nachází mezi nimi.

Na Tremalzo je možno vyjet několika způsoby z různých stran. Většinu komunikací vybudovali, jak je v tomto kraji zvykem, vojáci za první světové války.


Naše cesta povede nejpoužívanější trasou z Riva del Garda, odkud stoupá k jezeru Lago di Ledro. Dále vede k jezeru Lago di Ampola, odkud opět vede do kopce po asfaltové cestě k restauraci Albergo Ristorante Garda (1705 m.n.m.). A odtud po šotolinové cestě k až k tunelu (1868 m.n.m.) a nádherným sjezdem zpátky do Rivy.

Z Riva del Garda (68 m.n.m.) vede trasa do kopce štěrkovou cestou vytesanou ve skále strmého západního svahu nad Gardským jezerem. Po této staré, převážně štěrkové cestě Strada del Ponale s několika tunely pokračuje cesta na hlavní silnici k obcí Biacesa (408 m.n.m.). Po pár stech metrech, za mostem přes říčku Ponale, ale začíná cyklostezka, která vede přes obce Pré di Ledro a Molina di Ledro k jezeru Lago di Ledro (652 m n.m.).


Jezero Lago di Ledro se dá objet z obou stran a je lemováno několika kavárnami, restaurací, obchody. Přímo nad jezerem ční hory, skrz které můžete prohlédnout Ponálzským průsmykem. Pro cyklisty je ale lepší se vydat po klidnější jižní straně jezera.
Od jezera se cesta narovnává a pokračuje opět po cyklostezce kolem města Tiarno di Sotto do sedla Passo d´Ampola (747 m n.m.), kde za jezerem Lago d´Ampola zatáčí na silnici Strada per Tremalzo.


Od odbočky na Tremalzo trasa po prvních serpentinách nabírá dále výškové metry a po cca 12,5 km asfaltová silnice končí u restaurace Albergo Ristorante Garda (1705 m n.m.). Před restaurací si určitě všimnete bílý nápis na červeném podkladu TREMALZO pod kterým je nápis Albegro-GARDA Ristorante. 960 m. převýšení dá pořádně zabrat a tak se můžete v restauraci občerstvit a odpočinout. Průměrný cyklista by měl těchto 13 km zdolat na MTB kolem 1:30 hod. Výhledy jsou zde pěkné, ale uvidíte zde jen malinký kousek jezera Lago di Garda


Restaurace ale nestojí na vrcholu stoupání, asfaltovou cestu zde střídá bílá štěrková cesta po které se ještě stoupá 1,7 km sedlem Passo del Tremalzo do výšky 1865 m.n.m.. až k tunelu, odkud můžete spatřit pěkné výhledy do okolí. Od odbočky u jezera Lago d´Ampola až k tunelu má cesta cc 14,5 km s 1140 m. převýšením.(prům. 8 % sklon trasy)

Za tunelem hned následují ostré serpentiny, vyhlídkový sjezd s několika tunely, opět serpentiny a sjezd do sedla Passo Nota (1 208 m n.m.). Cesta se zde vine mezi skalami nad hlubokými propastmi. To vše dělá z
tohoto 7,7 km dlouhého sjezdu nezapomenutelný zážitek. Za sedlem vede cesta 4,4 km mírně zvlněným terénem a v závěru s jedním prudším výjezdem po kostkách až k sedlu Passo Guil (1 208 m n.m.).

Dále můžete pokračovat po lesním technickém trailu přes Pregasinu a nebo jak jsme to udělali my, že jsme zabočili doleva na louku, za kterou následoval prudký sjezd lesem po přes vesničku Leano do obce Pré di Legro. Na bílé štěrkové cestě na 4,5 km s prům. 13% klesáním, opravdu dokonale prověříte vaše brzy. Od obce Pré di Legro cesta klesá už mírněji zpět do Rivy.

Vzdálenost: 66 km, nastoupáno 3364 m.
Fotogalerie: https://plus.google.com/u/0/photos/
Foto-příběh:


Trasa:
Trasa s fotkami (fotky od restaurace jsou zde umístěny špatně - níže)

Video od restaurace na konci asfaltové cesty



Segment na Veloviewer.comhttp://veloviewer.com/...
Segment na Strava.com:


Photosphere - 360 °záběry
- Strada del Ponale



- Lago di Ledro



- pohled od restaurace na konci asfaltové cesty



- pohledy na konci stoupání u tunelu



- serpentiny za tunelem


- panoramatický sjezd za tunelem

- sjezd k sedlu Passo Guil 



Foto:













Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN CONNECT BETA 2024

🅶 Garmin čím dále více uživatelům, nabízí možnost vyzkoušet beta verzi platformy Connect . Tu si nemůžete nikde stáhnout, ani si o ni zažádat. Garmin ji, podle svého vyjádření, nabízí náhodně. Podle prvotních informací se finální spuštění plánuje v druhé polovině roku 2024, ale možná se ji dočkáme i dříve. Změna se týká domovské obrazovky , kterou si můžete přizpůsobit vašim cílům a prioritám. Tím získáte přehlednější a rychlejší přístup k informacím, které vás zajímají. Jak si nastavíte domovskou stránku v mobilní aplikaci, tak se vám zobrazí prakticky stejně ve webové verzi. Nemusíte si je tak nastavovat zvlášť jak doposud.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.