Přeskočit na hlavní obsah

DVA DNY NA PRADĚDU

V červnu jsem měl možnost strávit dva dny na Pradědu a okolí.

První den přijíždím kolem poledne na horský hotel Figura na Ovčárně a po vybalení a obědu vyrážím po naučné stezce Světem horských luk (více níže).

Z Ovčárny začínám stoupat po červené a za chvíli již za sebou spatřuji Petrovy kameny za kterými se tyčí tv vysílač na Pradědu, nalevo pak se nachází horní nádrž na Dlouhých stráních. 

Na Vysoké holi
stoupání končí a za vrcholem Kamzičník (1419 m.) začínám postupně klesat. Na východní straně se začínají otevírat krásné výhledy do okolí.

U rozcestí Nad malým kotlem (1335 m.) vede červená tur. trasa společně se zelenou tur. trasou, která vede odtud do Kout n.D. (13 km). Cestou na Jelení studánku nemohu odtrhnout oči od výhledů na východní stranu, které jsou opravdu nádherné.

U Jelení studánky (1311 m.)

se na chvíli zastavuji (360°snímek). Nachází se zde kamenná útulna a pramen Stříbrného potoka, kde se můžete taky u pramene občerstvit. U Jelení studánky opouštím červenou tur. trasu, která pokračuje na Alfrédku a do Staré Vsi. Je zde i křižovatka se žlutou tur. trasou, která vede na Čertovu stěnu a dál do Sobotína.

Po dvou kilometrech přicházím na vrchol Pecný (1334 m.) na kterým se nachází výrazná svorová skála. Je to poslední vrchol v hlavním hřebeni od severu (od Ovčárny). Z vrcholku je

nádherný výhled na panorama Jeseníků (360°snímek) a poprvé tak mohu obdivovat i výhledy i na západní stranu (Šumpersko), lze také spatřit Praděd.

Po dvou hodinách mám za sebou 8 km a přes Ztracené kameny je to na Skřítek ještě 4 km. Protože mě však ještě čeká cesta zpátky, otáčím se a pokračuji zpět na Ovčárnu.

Celkem mi 16 km trasa s focením trvala 4 hodiny, čistý čas byl pak 3:11 hod.(5,2 km/hod.) svižnější chůze.

Fotogalerie: https://goo.gl/photos/XX2JTLV2ei71Lec79

Trasa:




Turistická trasa Světem horských luk
Dvanáctikilometrová cesta začíná u chaty Ovčárna, odkud vede trasa přes Vysokou holi, Kamzičník, Velký Máj, Jelení hřbet, Břidličnou horu, Pecný a Zelené kameny až do sedla Skřítek. Na každém zastavení najdete QR kód s informacemi o místě, který můžete přečíst přes aplikaci v telefonu. Uvádí se: náročnost: středně těžká, čas prohlídky: 3-4 hod., doba návštěvy: květen-září. Celá stezka měří 12 km, má dvanáct zastavení a nachází se ve výšce nad 1250 m., vyjma cíle cesty Skřítku, který leží ve výšce 900 m. Vede tedy většinou nad hranicí lesa, kde přežívají jen ty nejodolnější rostliny a živočichové, kterým nevadí dlouhé mrazivé zimy a krátká chladná léta. Proto jich tu také mnoho nenajdeme.

Druhý den sedám na kolo a stoupám na Praděd (1492 m.)
Po dlouhé době zde nastupuji do výtahu, a ve výšce 75 metrů jsem na kruhové prosklené vyhlídce, celá výška věže je pak 162 m. Výhledy nejsou dokonalé, ale přesto poskytují nádhernou podívanou.
Po návštěvě rozhledny pokračuji přes chatu Švýcárna, za kterou vede cesta po kamenité cestě prudce dolů. Za rozcestím Kamzík, odkud se lze dostat na Červenohorské sedlo nebo do Kout nad Desnou se otáčím a pokračuji zpátky na hotel na Ovčárně.

Fotogaleriehttps://goo.gl/photos/5jCSyQjQfui153Dj6

360°snímky (photospheare)





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .