Přeskočit na hlavní obsah

Z KRNOVA NA ROZHLEDNU HRANIČNÍ VRCH U MĚSTA ALBRECHTIC

Rozhledna na Hraničním vrchu je mým oblíbeným výletním místem. Rozhledna byla otevřena 4.10.2011 a stojí  v blízkosti Česko-polské hranice u Města Albrechtic.  Hraniční vrch na kterém rozhledna stojí je vysoký 541 metrů nad mořem, výška rozhledny je 25 metrů a počet schodů je 149. Vstup je bezplatný a je otevřena celoročně. Rozhledna vznikla z ocelových věží určené k bezdrátového přenosu telefonního signálu. Poté co je Telefonika O2 v roce 1999 přestala používat, odkoupilo je Město Albrechtice a upravilo je novými prvky ocelových konstrukcí na unikátní objekt rozhledny.


S vynaložením minimálních nákladů tak vznikla rozhledna originální koncepce se dvěma vyhlídkovými plošinami na dvou věžích propojených lávkou ve výšce 25 metrů.  Více o rozhledně naleznete zde: www.mesto-albrechtice.cz/...

Cesta z Krnova do Města Albrechtic prakticky kopíruje řeku Opavici. V místní části Krnova v Chomýži přejíždím přes most a pokračuji z polské Chomyaže po místní silnici s malým provozem. 
Kostel v Chomyaži, a v Krasne Pole, kaplička St. Anna před obcí Opawica a kostel v Opawici jsou asi nejzajímavějšími objekty podél polské strany mé cesty. Silnice vede většinou mezi stromy v blízkosti pohraniční řeky Opavice. Na českou stranu se lze dostat v Krasne Pole (do Krásných Louček) a za obcí Lenarcice (do Linhartovy). Na konci obce Opawice končí asfaltová silnice a cesta pokračuje po zpevněné kamenité cestě. U hraničních kamenů mohou pěší turisté využít polskou turistickou cestu k rozhledně. Pro kola ale tato zkratka není vhodná a tak pokračuji podél vypuštěného rybníku Celňák k centru Města Albrechtic

Dále pak vede moje cesta po cyklotrase č.6116, přes železniční koleje a kolem firmy Bosch (Dakon) vzhůru na Hraniční vrch. Cyklotrasu pak opouštím a pokračuji po směrovce doprava k rozhledně. Na začátku je sklon kopce prudší, travnatý povrch střídá u závory povrch kamenitý. Zhruba v třetině kamenité cesty již ale sklon cesty není tak prudký a po cca 700 metrech a 60 výškových metrech od odbočky ze silnice jsem již u rozhledny. Celkově je to od železničních kolejí 2,6 km s 140 m. převýšením.


Z rozhledny vyhlížím na Město Albrechtice, Jesenické kopce, údolí na Třemešnou, polskou rovinu s větrnými elektrárnami u obce Zopowy, vrch Cvilín nad Krnovem a Linhartovy.

Na cestě zpátky sjíždím zpátky do Města Albrechtic, ale zpátky pokračuji již po české straně po cyklotrase č.55, Slezské magistrále. Cesta vede nejdříve po místní klidné silnici přes obec Opavice do Linhartovy, kde stojí za povšimnutí zdejší pěkný zámek. Z Linhartovy pak cesta rychle ubíhá po cyklostezce, která vede podél pole a poté fotbalového hřiště v Krásných Loučkách. Místní cestu opět střídá cyklostezka ale to jsem již v Krnově-Chomýži. Od mostu do polské Chomyaži pokračuji do Krnova po již stejné cestě jak na začátku. 

FOTOGALERIE: 
https://goo.gl/photos/...

VIDEO:


TRASA S VYZNAČENÝM POVRCHEM:
Modrá - asfalt, hnědá - štěrk, nezpevněný povrch


MAPA NA CYKLOSERVER.CZ
(Kliknutím na mapu se Vám zobrazí celá on-line mapa)




PHOTOSPHEARE - 360 °záběry

Pohled z rozhledny:



Pod rozhlednou:

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .