Přeskočit na hlavní obsah

PO OKOLÍ TĚRLICKÉ PŘEHRADY A ZPĚT DO KRNOVA

Itinerář
1) OSTRAVA - BOHUMÍN - KARMÍN - V.N.TĚRLICKO
2) ŽIVOTICE - NOŠOVICE - CHATA PRAŠIVÁ - ŽIVOTICE
3) ŽIVOTICE - HORNÍ SUCHÁ - ALBRECHTICE - KOŇÁKOV - ŽIVOTICE
4) ŽIVOTICE - HAVÍŘOV - OSTRAVA - KRAVAŘE - OPAVA - KRNOV

1) OSTRAVA - BOHUMÍN - KARMÍN - V.N.TĚRLICKO

Konce srpna jsem se vydal vlakem z Krnova do Ostravy Svinov, kde mě již čekal kamarád Zdeněk, který mě provedl po cestách mimo provoz a podél polských hranic na Těrlicko.

Ze Svinova jsme se vydali po cyklostezce, nejdříve po pravé a za Přívozem po levé straně řeky Odra. V Šilheřovicích jsme si zajeli na tréninkové golfové hřiště, kde jsme si dali pár odpalů a zahráli na greenu. 

Dále naše cesta vedla přes Starý Bohumín, Dolní Lutyně, Dětmarovice, kousek přes polské území Zebrzydowice, okrajem Karviné, lázeňským městem Darkov, Albrechticemi a na Těrlickou přehradu do Hostince V Zátoce, kde jsme byli ubytováni.




INFO
Vzdálenost: 75 km
Nastoupáno 370 m.

FOTO
https://goo.gl/photos/...

MAPA


2) ŽIVOTICE - NOŠOVICE - CHATA PRAŠIVÁ - ŽIVOTICE


V pátek, první den srazu Cyklobandy vyrážíme za slunečného dne podél Těrlické přehrady a části Žermanické přehrady do Nošovic.


V Nošovicích máme objednanou exkurzi v místním pivovaru Radegast. Do té doby máme stále v dohledu Lysou Horu. Po obhlídce a degustaci nošovického piva pokračujeme přes Vyšní Lhoty. 

A o něco dál na nás již čekalo asi tříkilometrové stoupání k turistické chatě na Prašivé (706 m.n.m.). Z Prašivé lze vidět na Nošovice a hlavně nošovickou automobilku. 


Po krátkém zastavení sjíždíme po turistické stezce s jedním pěkným výhledem, ale také s jedním těžším úsekem, kde jsme museli slézt z kola až k restauraci Kohútka, kde máme již zajištěný oběd. 

Z Kamenité pokračujeme po vedlejších cestách, v obležení Beskyd, na Zavadovice a podél Těrlické přehrady zpět do naší zátoky.


INFO

Vzdálenost: 50 km
Nastoupáno 655 m.

FOTO
https://goo.gl/photos/...

MAPA


3) ŽIVOTICE - HORNÍ SUCHÁ - ALBRECHTICE - KOŇÁKOV - ŽIVOTICE

Sobotní den měla trasa přívlastek "Doly". Nejdříve jsme se vydali přes Horní Suchou k funkčnímu dolu Karviná...

... a poté u obce Karviná-Doly jsme udělali dvě odbočky, nejdříve ke kostelu Sv.Petra z Alkantary. Tento kostel je známý tím, že je nakloněn o 6,8°. Během desetiletí poklesla půda pod kostelem o 37 metrů. 

Další odbočka pak vedla k bývalému dolu Gabriela

O kousek dál ještě projíždíme kolem dalšího bývalého dolu Barbara a pokračujeme opět přes Horní Suchou do Albrechtic, kde fotíme dřevěný kostel Sv. Petra a Pavla z r. 1766. 

Z Albrechtic pak začínáme pomalu stoupat přes Chotěbuz do Mistřovic, kde máme zajištěný oběd do Koňákova. Před obcí ještě vyhlížíme do okolí od telekomunikačních věží. V dohledu máme hřebeny Beskyd, Třinecké železárny, Elektrárnu Dětmarovice, Důl Darkov, Důl ČSM, Karvinsko, i část uhelné pánve v Polsku. O kousek dál, v Koňákově míříme na další vyhlídku. Vyhlídka se nachází kousek od cesty za Koňákovem na Hradiště. Na vyhlídce se nachází několik volně přístupných soch a je zde výhled na Beskydy od Javorového po Ondřejník. 

Dále vede naše cesta přes Kostelec, kde fotíme místní kostel, přes hráz Těrlické přehrady až do naší zátoky. Pár nás si ještě odskočí do Ski & Wake Parku Těrlicko, kde někteří z nás vyzkoušejí kiteboarding, jízdu na vodních lyžích.

INFO
Vzdálenost: 50 km
Nastoupáno 547 m.

FOTO
https://photos.app.goo.gl/...

MAPA


4) ŽIVOTICE - HAVÍŘOV - OSTRAVA - KRAVAŘE - OPAVA - KRNOV

Čtvrtý den byl čas návratu. Z Těrlicka mířím s Radkem a Zdeňkem přes Havířov, který projíždíme po hlavní třídě, do Šenova. Poté odbočujeme z hlavní silnice a pokračujeme po vedlejších cestách. Přes ne zrovna vonící závod ArcelorMittal pokračujeme k Slezskoostravskému hradu

Po obhlídce jsme po chvíli u Sýkorova mostu, přes který na chvíli odbočujeme na ostravské náměstí


Po návratu k mostu pokračujeme po levé straně řeky Ostravice, kde se po chvíli napojujeme na cyklostezku podél řeky. Na konci stezky na Muglinovské ul. odbočujeme vlevo na hlavní silnici, aby jsme o kousek dál odbočili vpravo na hlavní silnici na Hlučín. Z Hlučínem pokračujeme přes Dolní Benešov do Kravař. 

Po krátké návštěvě u zámku pokračujeme Do Velkých Hoštic, odkud již sám pokračuji po cyklotrase mimo hlavní silnice přes Opavu, Vávrovice a po nových částech cyklotrasy č.55 do Krnova.

INFO

Vzdálenost: 87 km
Nastoupáno 341 m.

FOTO
https://goo.gl/photos/...

MAPA


Celková vzdálenost: 262 km


Cestopis také zde: 
http://www.cyklistikakrnov.com/Cykloturistika/11/havirovsko-terlicko-a-zpet-do-krnova.htm

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .