Přeskočit na hlavní obsah

KRNOV - BISKUPSKÁ KUPA - ZLATÉ HORY- KRNOV

V okolí Zlatých Hor jsme navštívili rozhlednu Biskupská kopa (info), zlatorudné mlýny na Olešnici (info) a Poutní kostel Panny Marie Pomocné (Mariahilf) (info). Dále můžete zhlédnout v okolí i jiné zajímavosti a památky.

Z Krnova jsem vyjel v 8.15 a vyjel jsem směrem Město Albrechtice, kde už na mě čekali mí spolujezdci na dnešní trase. Pokračovali jsme do Třemešné kde jsme se byli podívat na historickou parní lokomotivu Resita, která jezdí na úzkorozchodném trati Třemešná-Osoblaha. 

Dále jsme pokračovali směrem Jindřichov, Petrovice, z kterých se však už cesta zvedala dost příkře. Na vrcholu kopce v místě Petrovy boudy byla kdysi frekventovaná sjezdovka a 2 chaty. Bohužel z chat dnes zbyly akorát základy, prý si je majitelé vypálili navzájem.
Poté co jsme si odpočinuli jsme se vydali na 1,5 km dlouhou cestu...a opět do kopce. Cesta však byla hodně kamenitá, takže jsme spíš šli, než jeli. 


Tak jsme došli až k rozhledně Biskupská kopa. Rozhledna není moc vysoká, ale stojí na správném kopci. 

Výhled ...no prostě paráda. Jižní strana kopce, severní polská nížina. Za pěkného počasí, prý lze vidět první pohoří Vysokých Tater. Bohužel my jsme měli oblačno a nahoře foukal dost vítr, takže zaostření fotek bylo dost složité.

Z rozhledny jsme se vydali dolů do Zlatých Hor, kde jsme stavily na občerstvení. Kvůli nedostatku času jsme museli vyškrtnout z plánu návštěvu Hornického muzea.
Poté jsme se vydali kousek za Zlaté hory kde jsme navštívily Zlatorudné mlýny na řece Olešnici. 


Z mlýnů jsme šlapali zpátky ke Zlatým Horám, aby jsme na hranici města odbočily směrem k Heřmanovicím. Ale to jsme první museli šlapat do pěkného kopce (Zlaté Hory leží pod kopcem). Ale naštěstí to byl už poslední dnešní kopec.
Za Zlatými Horami směrem na Heřmanovice je možné také navštívit Poutní místo Panna Marie Pomocná - Mariahilf, ale ty jsme navštívily minule, takže jsme je protentokrát vynechali. (Info a foto z návštevy Mariahilf)
Dále jsme pokračovali z Heřmanovic přes Město Albrechtice do Krnova už z kopce. 


Na hranicích jsem ještě pokecal z pohraničníkem, ale to už jsem byl vlastně kilometr od bytu. Pokud se někdo bude toulat v okolí Zlatých hor určitě doporučuji navštívit tyto místa o kterých jsem zde psal.

Fotogalerie z výletu

Trasa: Krnov-Linhartovy-Město Albrechtice-Třemešná-Jindřichov-Janov-Petrovice-Petrovy boudy-rozhledna na Biskupské kopě-Zlaté Hory-"zlatorudné mlýny"-Zlaté Hory-Heřmanovice-Holčovice-Hynčice-Město Albrechtice-Linhartovy-Lenarcice(PL)-Chomyaza(PL)-Krnov

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN CONNECT BETA 2024

🅶 Garmin čím dále více uživatelům, nabízí možnost vyzkoušet beta verzi platformy Connect . Tu si nemůžete nikde stáhnout, ani si o ni zažádat. Garmin ji, podle svého vyjádření, nabízí náhodně. Podle prvotních informací se finální spuštění plánuje v druhé polovině roku 2024, ale možná se ji dočkáme i dříve. Změna se týká domovské obrazovky , kterou si můžete přizpůsobit vašim cílům a prioritám. Tím získáte přehlednější a rychlejší přístup k informacím, které vás zajímají. Jak si nastavíte domovskou stránku v mobilní aplikaci, tak se vám zobrazí prakticky stejně ve webové verzi. Nemusíte si je tak nastavovat zvlášť jak doposud.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.