Přeskočit na hlavní obsah

ZÁPADNÍM OSOBLAŽSKEM 2014

Po mé nedávné cestě po východním Osoblažsku, přišla na řadu i její západní část.

Z Krnova vyjíždím po cyklotrase č.55, Slezské magistrále kolem zámku v Linhartovech do Města Albrechtic. Město, které je často výchozím místem za poznávání osoblažského regionu.




Chvíli jedu po hlavní silnici, ale za motorestem Pančava již odbočuji na vedlejší silnici po které pokračuji do Třemešné, odkud vyjíždějí vlaky po úzkokolejné trati do Osoblahy a o víkendech přes léto pak tu můžete spatřit i výletní parní vlaky. V Třemešné projíždím kolem části tématické stezky dřevěných soch a za hřbitovem pokračuji po louce směr Liptaň.


Bohužel v druhé části je louka čerstvě zoraná, ale nakonec se mi přesto podaří přijet přes pole k bludnému kameni u Liptaně. Ten je připomínkou období před 250 – 800 tisíci lety, kdy ho na Osoblažsko zavlekl pevninský ledovec až z jižního Švédska. Svými rozměry - 220 x 130 x 120 cm a přibližné hmotnosti 4,7 tun je jedním z největších bludných balvanů v České republice.



Od kamene zajíždím ještě k blízkému jezírku a pak stoupám po modré turistické značce přes Liptaň, odkud je to ještě 1,7 km k rozhledně Strážiště (494 m.n.m.). Rozhledna je vysoká 9 m a nabízí výhled na okolní vesničky jako jsou Pitárné, Vysoká, přechod v Bartultovicích, ale i na polské město Prudnik. Zpátky do obce sjíždím trochu jinou trasou, zastavuji na fotku opravujícího se kostela Nanebevzetí Panny Marie a pokračuji na obec Dívčí Hrad.



V Dívčím Hradě se nachází renesanční zámek, který byl přestavěn z původního gotického hradu. Samotný zámek je jednoposchoďová budova čtvercového půdorysu s věží nad vstupní bránou a se čtyřmi válcovými věžemi. Zámek spadá do restitučních nároků maltézských rytířů, vzhledem k dezolátnímu stavu této nemovitosti však o zámek nemají zájem. Obec i když by chtěla na něho také nemá moc peněz a tak zůstává zámek dále uzavřený (více...).



Dále vede moje cesta po vyježděné travnaté s místy trochu štěrkového podkladu kolem pěkného rybníku Pitárno, za kterým projíždím nejdříve kolem stáda krav a již před obcí Pitárné kolem ovčího výběru. V Pitárné zajíždím ještě pro fotku ke kostelu a pokračuji přes obec Vysoká do místní části obce Bartultovic. Zde projíždím kolem památek Boží muka sv.Floriána, patrona hasičů z roku 1600, Radwanského desky z období třicetileté války a bludného kamene z období pleistociánu (původně z Pitárné).



Přes bývalý hraniční přechod Bartultovice - Trzebina musím na chvíli na hlavní silnici, ale hned za přechodem opět pokračuji Polskem po vedlejší silnici. V Trzebina stojí za vidění okolí muzea, kde se nachází kaple z roku 1756, socha sv. Jana Nepomuckého a zbytky obvodové zdi s renesanční sgrafitovou ozdobou. Muzeum dříve sloužilo jako vrátnice a sýpka paláce ze 17. stol., později přestavěného v 19. stol. Dnes tu najdeme bohužel již jen jeho ruiny. Dále zajíždím ještě k farnímu kostelu Nanebevzetí Panny Marie, v obci se nachází i několik kapliček. 
Poté pokračuji k obci Skzypec, před kterou se zastavuji u bývalé (?) pískovny. V Dytmarow projíždím kolem kostela svaté Kateřiny a za další obcí Krzyzkowice se vracím přes Rylovku zpátky do České republiky.

Článek o cestě z r. 2008 
- po východním Osoblažsku z r. 2008 - www.cyklistikakrnov.com/...
- po západním Osoblažsku z r. 2008 - www.cyklistikakrnov.com/...

FOTOGALERIE:
https://goo.gl/photos/...

VÝŠKOVÝ PROFIL:

VIDEO:


MAPA S VYZNAČENÝM POVRCHEM TRASY
Modrá - asfalt, hnědá - štěrk, nezpevněný povrch, fialová - zpevněný povrch


PHOTOSPHEARE - 360 °snímky


Liptaňský bludný kámen

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN CONNECT BETA 2024

🅶 Garmin čím dále více uživatelům, nabízí možnost vyzkoušet beta verzi platformy Connect . Tu si nemůžete nikde stáhnout, ani si o ni zažádat. Garmin ji, podle svého vyjádření, nabízí náhodně. Podle prvotních informací se finální spuštění plánuje v druhé polovině roku 2024, ale možná se ji dočkáme i dříve. Změna se týká domovské obrazovky , kterou si můžete přizpůsobit vašim cílům a prioritám. Tím získáte přehlednější a rychlejší přístup k informacím, které vás zajímají. Jak si nastavíte domovskou stránku v mobilní aplikaci, tak se vám zobrazí prakticky stejně ve webové verzi. Nemusíte si je tak nastavovat zvlášť jak doposud.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.