Přeskočit na hlavní obsah

CVILÍNSKÁ ROZHLEDNA - KRNOV

Cvilínská rozhledna, rozhledna Cvilín, Lichtensteinova rozhledna. S těmito všechny názvy se můžete setkat u rozhledny na severním svahu Předního Cvilínského kopce (německy Burgberg, latinsky Monte Cviliens), nacházející se na jihovýchodní straně města Krnov.

Rozhledna jejíž celková výška je 28,3 m. patří mezi nejkrásnější rozhledny v Česku.

Rozhledna tvoří společné o pár metrů stojícím poutním kostelem Panny Marie Sedmibolestné výraznou dominantu města Krnova.
Vrch Cvilín s rozhlednou je také vidět ze všech směrů, ať přijíždíte z Opavy, Bruntálu či Města Albrechtic.

► HISTORIE
11. června 1903 došlo k otevření nové rozhledny. Výstavba proběhla v letech 1902-1903 podle plánů Ernsta Latzela pro Moravskoslezský sudetský horský spolek (MSSGV) za vydatné finanční podpory knížete Lichtenštejna.
Původní stavba byla vysoká 35 metrů, neboť měla na vrcholu ještě věžičku, ta však výrazně narušovala statiku rozhledny, a proto se musela rozhledna snížit.

Stav této památkově chráněné stavby se v průběhu času neustále zhoršoval a kvůli svému havarijnímu stavu, který již nedovoloval provoz rozhledny, byla nutná celková rekonstrukce.

27 června 1919 byla zahájena tato celková oprava rozhledny, kdy kromě základů (narušená statika) byli dalšími problematickými místy např. venkovní přístupový ochoz, balkon, střecha, vnitřní schodiště a zejména vyhlídková terasa, jejíž zděné zábradlí s cimbuřím nebylo stabilní.

Rekonstrukci rozhledny provedla brněnská firma SASTA CZ, jejímž cílem bylo v maximální míře respektovat stávající vzhled, zpevnit poškozené prvky, vyměnit ty nefunkční, doplnit chybějící části a provést závěrečnou konzervaci a ochranu.

20. srpna 2021 byla rozhledna turistům opět otevřena po třinácti měsících.  Všechny práce stály 12,4 milionu korun a rekonstrukci financovalo město Krnov, které je vlastníkem věže.

„Jde o jednu z nejzdařilejších rekonstrukcí v poslední době. Všechny strany měly zájem na tom, aby to dobře dopadlo. Vnímali, že jde o chloubu Krnova, o ikonickou stavbu,“ uvedla Hana Pavelková z Národního památkového ústavu v Ostravě.

Rekonstrukce rozhledny byla nakonec i oceněna třetím místem v kategorii Nejlepší počin cestovního ruchu v Moravskoslezském kraji roku 2021.


► INFORMACE
Základnu 28,3 metrů vysoké rozhledny tvoří nepravidelný osmihran o maximálním průměru 7,9 metru a výšce 4,55 metru nad terénem. Od výšky 4,55 metru je rozhledna prostorově provedena jako válcový dřík o vnějším průměru 4,66 metru do výšky 23,5 metru. Jedná se o kamenné zdivo, které je v pěti úrovních proloženo zdivem cihelným.

Ve výšce 13,37 m se na boku rozhledny nachází vystupující balkon, který byl po delší době opět zpřístupněn veřejnosti.


Vyhlídková terasa o průměru 5,74 metru má boční výstupní věžičku.






Vnitřní část objektu tvoří dřevěné schodiště, které bylo kompletně vyměněno. Pravidelnější návštěvníci si tak všimnou, že schodiště výše již pravidelně nekopíruje okna rozhledny.

► OSVĚTLENÍ
3. prosince 2021 se rozhledna poprvé ve své historii rozsvítila
. Stalo se tak díky anketě, do které se zapojilo 1135 respondentů, z nichž 958 se vyjádřilo pro nasvícení.
Aby nevznikal světelný smog a světlo tak nevyzařovalo do okolí, bylo zvoleno co nejšetrnější osvícení rozhledny, které využívá velmi úzké světelné křivky.
Tato nová technologie umožňuje také jednak regulaci jasu, kdy je možné snížit intenzitu světla, např. v pozdních večerních hodinách a dále časové omezení svícení. Díky tomu se počítá, že by rozhledna nebyla rozsvícena přes celou noc.

Nové osvícení se také dočkal nedaleký kostel Panny Marie Sedmibolestné. Ten byl osvětlený již několik let, ale bez redukce světelného smogu.
Nyní tak budou na vrchu Cvilín nasvětleny obě dominanty města, které ale nebudou osvětleny celou noc.

► VÝHLEDY
- Na město Krnov.


- Poutní kostelem Panny Marie Sedmibolestné na Cvilíně.

- Petrův rybník s polskou obcí Bliszczyce a průmyslovou zónu (není na fotce).

- Do polských nížin.

- Na západě lze při dobré viditelnosti zahlédnout i vysílač na Pradědu v blízkém pohoří Hrubého Jeseníků.

Večerní Krnov z rozhledny (foto je z jedné ojedinělé akce, jinak bohužel není možný).

► OTEVÍRACÍ DOBA
duben, květen - víkendy a svátky 10:00-18:00
červen-září - každý den 10:00-18:00
říjen - víkendy a svátky 10:00-18:00

► VSTUPNÉ (r.2022)
50 Kč - dospělí.
20 Kč - děti, studenti a senioři. 
Není možné platit kartou !.

Můžete si zde koupit suvenýry Krnova a k dispozici budou také propagační materiály města - plán města, běžecké trasy, cykloturistická mapa, průvodce Cvilínem a mnoho dalších.

Chcete bezplatně navštívit koupaliště, rozhlednu nebo jiné krnovské atraktivity?
Stačí utratit více jak 300 Kč v gastronomickém zařízení, které se zapojilo do naší sezonní akce Zažij Krnov (seznam najdete na https://bit.ly/2WXCE5n).
- U obsluhy obdržíte letáček s razítkem a můžete vyrazit.
- Stejný letáček obdržíte, pokud se v Krnově ubytujete minimálně na jednu noc (seznam zapojených ubytovatelů najdete na https://bit.ly/3bIHjzt).
- Bonusy můžete využívat až do 31. 10. 2022.
- Více informací najdete na webu Infocentrum Krnov -  https://bit.ly/3NDNzpk

► FOTOGALERIE
https://photos.app.goo.gl/...

► VIRTUÁLNÍ PROHLÍDKA
- http://prudnik.fotomediaart.pl/...

WEBKAMERY
Na rozhledně jsou nyní dvě webkamery.
1) Statická a směřuje na Petrův rybník a průmyslovou zónu.
2) Druhá nabízí pohled na město, je otočná a má dvacetinásobný zoom. Nabízí pohled ve smyčce, která trvá zhruba pět minut, od celkového pohledu na město, po vybraná místa s větším přiblížením.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .