Přeskočit na hlavní obsah

ON-LINE A OFF-LINE CYKLISTICKÉ PROGRAMY


ONLINE A OFFLINE PROGRAMY NA PLÁNOVÁNÍ A EVIDENCI CYKLISTICKÝCH TRAS.

A) Online weby:
1) Plánování tras, prohlížení tras, publikace na webu, blogu
- BIKEMAP - http://www.bikemap.net (info v češtině) - Jedna z největších sbírek cyklistických tras na internetu (také běžecké trasy, turistické trasy, in-line trasy, moto trasy).

- Používá mapu Google - klasická, hybridní, terénní, satelitní,  lze přepnout také na Open street map, Open cycle map.
- Program je v češtině, jednoduché tvoření tras podle "magnetu" (čára kopíruje silnici), možnost přidat fotografie, symbolu (více v článku), interaktivní výšk.profil (menší). Je možné editovat trasu.
- Publikování na webu, blogu (html) - mapa s profilem, nebo jen mapa (různé velikosti mapy), do mapy lze také přidat fotografie (ze svého PC). Na web lze vložit jak danou trasu, tak souhrn tras uživatele.
- Na mapě je široká možnost zobrazení externích informací - např. počasí, webkamery, wikipedie, fotky z Panoramio, videa z YouTube, další možnosti jsou u Německa a Rakouska (ubytování, zajímavosti,...)
- Trasu lze odeslat na facebook, možnost vedení tréninkového deníku, vytvoření události (závody, výlet,...) na trase. Možnost tisku trasy. Trasu lze hodnotit, napsat komentář, označit ji jako oblíbenou, odjetou nebo ji mít v plánu.
- Nahrání trasy z GPS, KML souboru nebo přímo z přístroje Garmin
- Export trasy GPX,  KML (Earth)
Nevýhody: není turistická mapa, máte-li hodně tras, nejde vyhledat danou trasu podle různých parametrů.
Test: Jednoduché plánování tras. Přímo do mapy se dá vložit fotka (program ji ale hodně zmenší). K trase jde vytvořit událost a pozvat účastníky (zadává se e-mailová adresa).  
Program automaticky opraví nadm.výšku. Což je dobré u přístrojů GPS, které berou signál z GPS satelitů, ale ne u přístrojů GPS které fungují podle nadmořské výšky.

 Import z orig.souboru (4,57 MB) proběhl bez problémů, exportovaný GPX soubor měl velikost 0,051 MB (čím větší číslo tím více informací, trasových bodů).
 Exportovaný soubor GPX neobsahuje (oproti GPSies) i další údaje z přístroje (čas, nadm.výška, tepová frekvence,...).

Ukázka trasy: (moje trasy zde...)

- GPSies - http://www.gpsies.com - Také zde najdete hodně nejen cyklistických tras.

- Používá mapy od Google, Microsoft, Yahoo, Open street map, Open street map cycle. Zobrazení jako klasická, terénní, hybridní, satelitní, Google Earth mapa. Možnost přepnutí na Geocaching map (u tlačítka more)
- Není sice přeložen celý (už na tom ale dělám), ale základní informace jsou v češtině. Jednoduché tvoření tras (pokud při tvoření trasy zaškrtnete políčko "Follow roads" trasa bude kopírovat silnici (tzv. funkce magnet), nově má pod Follow roads (kopírovat silnici) i políčko Walking, s kterým funguje magnet i na menších silnicích (na rozdíl od Bikemap). Také je zde možnost přidání waipontů (body cesty - využití v GPS, např. při navigaci). Interaktivní výškový profil (větší jako u Bikemap, ale u vložené mapy na web je menší)).  
Trasu lze poslat na Open street map. V plánovači tras si můžete naklikat cestu a bez uložení trasy na web jej můžete importovat do Garmina.
Je možné editovat trasu.
- Publikování na webu, blogu (html) - mapa s profilem (nastavené 600*400, možnost úpravy jen v kódu html). Oproti Bikemap nelze vložit fotku z PC přímo do trasy a nelze ji tak vidět přímo.  Pokud však máte fotky na webové galerii Picasa a máte u fotky zadanou i polohu pořízení fotky, lze fotky importovat přímo do mapy. Jednotlivé fotky tak budou přímo v mapě (viz zde...).
Na web lze vložit jak danou trasu, tak souhrn tras uživatele. Pokud nemáte u fotky místo pořízení, ukáží se Vám fotky v infu pod mapou. Zde lze také vložit video z YouTube.
- Na mapě je možnost zobrazení externích informací - např. počasí, webkamery, wikipedie, fotky z Panoramio, videa z YouTube.
- Trasu lze odeslat na facebook, vytisknout, poslat mailem
- Nahrání trasy z přístroje Garmin nebo formáty:  
Google Earth (KML, KMZ), PCX5 (tracks, waypoints), GPX (tracks, routes, waypoints), GPX Garmin Streetpilot, Garmin Course (CRS, TCX), CompeGPS, GeoRSS, Logbook, NMEA, OVL (ASCII), Fugawi, KOMPASS Verlag (Alpenverein), Navigon Route, OziExplorer, qpeGps Track, MagicMaps IKT, TomTom ITN, Suunto SDF, Magellan Track, PathAway (daleko větší výběr jako Bikemap)
- Export trasy také do těchto souborů a přístrojů Garmin. Požívám v GPS -  GPX - pro navigování nebo také Garmin Course TCX (lepší navigace v terénu)
- Konvertor - výborný nástroj na konverzi souborů tras.
-  Aplikace pro telefony iPhone a s Androidem.  
Nevýhody: není turistická mapa
Test: také zde jednoduché plánování tras jako u Bikemap. Fotka se nedá vložit přímo do mapy (jen pokud máte fotku na Picase a máte u ní i místo pořízení), ale k informacím o trase a je daleko větší jako u Bikemap.
Je zde volba zda chcete výškový profil upravit nebo nikoliv.

Import z orig.souboru (4,57 MB) proběhl bez problémů, exportovaný GPX soubor měl velikost 1,679 MB a jako jediný obsahoval
i další údaje z přístroje (čas, nadm.výška, tepová frekvence), (čím větší číslo tím více informací, trasových bodů).
Exportovaný soubor GPX u GPSies jako jediný z on-line programů v testu obsahuje i další údaje z přístroje (nadm.výška, tepová frekvence)

Ukázka trasy: (moje trasy zde...)


- OUTDOORACTIVE -  http://www.outdooractive.com - trasy hlavně z Německa, Rakouska, Itálie.
- Používá mapu Google - klasická, hybridní, terénní, satelitní, zimní, 3D přelet na mapou
- Program je pouze v němčině, jednoduché tvoření tras podle "magnetu" (extend route mode - trasa kopíruje silnici - ale pozor, jen na mapě Google !), možnost změnit barvu trasy (podle typu terénu), možnost přidat fotografie (ne do mapy), výšk.profil (není interaktivní). Je možné editovat trasu.
- Publikování na webu, blogu (html) - mapa (různé velikosti mapy). Na web lze vložit danou trasu, nikoliv souhrn tras uživatele.
- Na mapě je možnost zobrazení externích informací -  wikipedie, fotky z Panoramio, ...
- Trasu lze odeslat na facebook, napsat komentář, tisknout (pdf - mapa, profil, text)
- Nahrání trasy z GPX
- Export trasy GPX ,  KML (Google Earth)
Nevýhody: není česká mapa, jen v němčině
Test: Jednoduché tvoření tras. Importovaný soubor GPX může mít max.velikost 1 MB.
Program automaticky opraví nadm.výšku.

Import z orig.souboru (4,57 MB) se nezdařil musel jsem soubor zmenšit pod 1 MB, exportovaný GPX soubor měl pak velikost 0,031 MB (čím větší číslo tím více informací, trasových bodů).
Exportovaný soubor GPX neobsahuje (oproti GPSies) i další údaje z přístroje (čas, nadm.výška, tepová frekvence,...).

Ukázka trasy: (moje trasy zde...)

Dozvědět se více ›



2) Plánování tras, prohlížení tras

- CYKLOSERVER - http://www.cykloserver.cz - velký výběr tras na území ČR a Slovenska. Objeví se po vybrání regionu (zaškrtnout ve "vrstvy mapy").

-  Používá mapy ShoCartu
- Program je v češtině. Oproti Bikemap a GPSies má několik nevýhod - bohužel tu není nástroj "magnet", takže kreslení trasy je složitější a trasu lze tak tvořit jen po přímkách (není možnost automatického kopírování silnice), další nevýhodou je, že vložený obrázek se sám nezkomprimuje, ale je nutné vložit s parametry 60*60 px a do velikosti 50 MB. a jen k textu (ne do mapy), výškový profil není interaktivní, ale podle autorů by měl být přesnější a to i v údaji o nastoupaných metrech. Plus je, že lze měnit barvu trasy (např. pro odlišení typu cesty), program sám určí náročnost trasy.
- Publikování na webu, blogu (html) - mapa
jen ve formátu 300*300
- Na mapě je možnost zobrazení externích informací - turistické zajímavosti, zařízení Cyklisté vítáni, klad listů 1:60 000 (1:50 000 pro Slovensko), možnost vložení fotografií k výletu
- Trasu lze odeslat na facebook, twitter, blogger,..  Není možnost tisku (?).
- Nahrání trasy z GPX
- Export trasy GPX, KML (Google Earth). Nově si jde trasu naklikat a poté exportovat do připojené GPS bez nutnosti uložit trasu. Připravíte se ale tak o další možnosti sdílení trasy, o připojení popisů, přesnější výpočet délky a převýšení (pro urychlení aplikace při kreslení počítá pouze s každým desátým bodem)
- Importovat/exportovat tak lze nejen trasy, ale také navíc popisy trackpointů, body zájmu a jejich popisy, prostě kompletní informace o vašem výletu.
Nevýhody: trasu lze kreslit jen po rovných čarách, není zde funkce jak u Bikemap nebo GPSies, že čára kopíruje silnici (funkce "magnet"). Výš.profil není interaktivní, nelze u uloženého výletu vložit později text k trase (?).
Test: Tvoření tras je nejsložitější z testovaných programů (které měly plánovače tras, nepočítám import gpx souboru), chybí zde nástroj, který by automaticky kopíroval cestu (např. jako u Bikemap). Výhoda proti mapám Google je že česká mapa obsahuje více menších cest.
Program automaticky opraví nadm.výšku.

Import z orig.souboru (4,57 MB) proběhl bez problémů, exportovaný GPX soubor měl velikost 0,046 MB (čím větší číslo tím více informací, trasových bodů).
Exportovaný soubor GPX neobsahuje (oproti GPSies) i další údaje z přístroje (čas, nadm.výška, tepová frekvence,...).


Ukázka trasy: (moje trasy zde...)


3) Prohlížení tras, publikace na webu, blogu
- GARMIN CONNECT - http://connect.garmin.com - cyklistické trasy uživatelů přístroje Garmin, používá mapu Google - klasická, satelitní, Google Earth
- Program je v češtině, trasu lze jen nahrát z Garmin přístrojů. Pod mapou grafy - výškový profil, nadmořská výška, srdeční tep, kadence,... (podle příslušenství). Není možná editace trasy
-  Lze si  vytvořit vlastní RSS kanál, a můžete sledovat nové události na území právě vyobrazeném na mapě.
- Publikování na webu, blogu (html) - mapa, info, jen ve formátu 465*548
- Na mapě je možnost zobrazení externích informací -  
Wikipedie, fotky z Panoramio
- Trasu lze odeslat na facebook, twitter, blogger, wordpress, google,...poslat emailem, vytisknout,...
- Nahrání trasy z  z přístroje Garmin
- Export trasy GPX, TCX, KML
Nevýhoda: není česká mapa, nelze trasu dodatečně upravit
Recenzi na Navigovat.cz si můžete přečíst zde...

Test: Do programu lze trasy přidávat jen z přístrojů Garmin (pro které je určen)
Je zde volba zda chcete výškový profil upravit nebo nikoliv.
Import z přístroje proběhl bez problémů, exportovaný GPX soubor měl velikost 4,57 MB (čím větší číslo tím více informací, trasových bodů).

Exportovaný soubor GPX obsahuje i další údaje z přístroje (čas, nadm.výška, tepová frekvence,...).
Ukázka trasy: (moje trasy zde...)


4) Prohlížení tras
Český projekt, buď na mapách Seznam -  
je zde možno pracovat bez jakéhokoliv omezení, pouze s ohledem na dostupnost mapových podkladů pro danou lokalitu. Na mapě lze také zobrazit kempy, lze také vytisknout mapu (PNG+PDF)
Nebo Google (zde také OpenStreetMaps),  
trasy a body cesty je možno pouze prohlížet a zobrazovat příslušné souhrnné údaje a výškové profily.
Mezi mapami můžete přepínat beze ztráty dat. Možnost exportu do GPX, bohužel nikoliv do KML ( Google Earth). Výškový profil neni interaktivní.
Nelze zde tvořit trasy, ale jen je nahrát z GPS. K trase je nutné napsat pár slov (minimálně 300 znaků), nelze připojit fotku, dalším mínusem je, že zde můžete mít nahraných jen 25 tras, soubor .gpx může mít max.velikost 2 MB. V nastavení jsou možnosti nastavení záznamu trasy. Je možné také editovat trasu.
Mínusem je, že je zde málo tras a nemožnost vložit trasu na webové stránky.
Test: Na web se dá trasa jen nahrát pomoci souboru GPX, na webu píší do velikosti 2 MB, ale vytvořený soubor ze 100 km trasy a při ukládání co 1 sek. měl velikost 4,57 MB a nešel tak nahrát do programu. Po zmenšení v GPSies měl velikost 1,68 MB, ale ani ten se mi nenahrál. 50 minut mi to psalo, že trasa se ukládá, nakonec jsem to zastavil. Zkusil jsem nahrát i menší soubory exportované jinými programy, ale program chtěl i údaje o čas, což tyto soubory neobsahovali.

Ukázka (screenshot)

- UTRACKS -
Generování reportů z tras uložených v souboru formátu *.GPX. Trasu lze zobrazit na mapách Google nebo AMapy (od Atlasu). Možnost znázornění barevné linie trasy podle nadmořské výšky.
Velkým mínusem je, že report lze zde jen umístit dočasně, ale kdo chce si reporty uschovat může si je stáhnout do Pdf souboru (bez mapy, jen profily).
Soubor .gpx může mít max.velikost 1 MB. Pokud jde o větší soubor ukáže se text: "
Tato trasa neobsahuje informace o čase takže nebylo možné vypočítat údaje o rychlostech a dalších parametrech"
V reportu pak lze vidět grafy podle času nebo vzdálenosti: výškový profil, min. max. výšku, celkové stoupání, klesání,.... Graf rychlosti, prům. rychlost stoupání, klesání, na rovině, celková, minimální, maximální rychlost,...Graf vzdálenosti v závislosti na čase, celková vzdálenost, vzdálenost stoupání, klesání, roviny,..
Mínusů by se našlo dost, jednoduchý program.
Test: zde platí jak výše u TrekView. Zde je dokonce limit 1 MB což mi přijde strašně málo. Pokud ukládáte dlouhou trasu s častým ukládáním do 1 MB se Vám soubor nevejde
Ukázka trasy:

Ukázka (screenshot)

C) Offline programy:
Plánování tras, prohlížení tras, publikace na webu, blogu
Jediný zde placený program. Program se prodává po jednotlivých regionech Česka, Slovenska, ale jsou zde i Julské Alpy, Lado di Garda a Solná Komora.
Původně offline program pro plánování tras, kterému přibyl také online deník: http://denik.klenot.cz
- Jedná se o český produkt, který používá svou vlastní mapu.
- V programu zadáte (z mapy či seznamu) startovní místo, několik míst průchozích a místo cílové. Zvolíte kritéria vyhledání, například typ povrchu cesty, a necháte program vygenerovat Vaši vlastní trasu.
- Výsledkem je mapa, výškový profil, itinerář a info k trase. Její průběh pak můžete sledovat na mapě, itineráři nebo na grafickém výškovém profilu. Trasu je možné editovat.
-  Cyklotrasy Vám poskytnou řadu informací jako je nadmořská výška, zeměpisná poloha, u významnějších míst i podrobný text a fotografie, délky úseků, čísla silnic, čísla cyklotras, typy povrchů, turistické i cyklistické značení. U tras je možno sledovat jejich celkovou délku, převýšení, sklon, u připravených tras i obtížnost a typ vhodného kola.
- Jakoukoli mapu můžete upravovat, přidávat nebo odstraňovat místa, cesty, objekty, fotografie a texty k místům
- Statistiku si můžete vést v offline cyklistickém deníku.
Celý deník je pak možno exportovat jako tabulku do souboru CSV nebo jako webové stránky do souborů HTML.
- Od března 2009 vznikla možnost zveřejnit trasy v online deníku
- Podpora geocachingu. Uživatel může otevírat, prohlížet a ukládat cache ze souborů LOC a GPX.
- Mapu nebo výškový profil můžete exportovat do obrázkových souborů BMP nebo JPG. Pro použití na Vašich webových stránkách můžete mapu, profil, itinerář a statistiku trasy exportovat do formátu HTML. Ke zpracování itineráře trasy např. v MS Excelu využijete export do CSV. A konečně, pro nahrání trasy do přístroje GPS můžete použít formáty GPX, KML, KMZ, PLT a WPT.
Test:
Zkoušel jsem do programu nahrát trasu z GPS, program soubor GPX nahrál v původní velikosti (4 MB), ale vytvořená trasa nelze uložit do deníku, ani do on-line deníku, lze ji exportovat jen jako webovou stránku (html) a obrázek. Program se neustále vylepšuje (nejvíc my kdysi vadila ta mapa)

Ukázky
Trasa v on-line deníku zde...
Trasa na webu zde... (ještě stará mapa)
Ukázky na webu cyklotrasy.info zde...

Trasa (screenshot)v programu s výškovým profilem (dole jde také ukázat itinerář nebo statistika

C) Offline programy:

Prohlížení tras (report)
- GOOGLE EARTH
Program je v češtině. Recenze programu na navigovat.cz
Od verze 5.0 přibyla možnost nahrát trasu do Google Earth, a to přímo z přístroje GPS nebo souboru s koncovkou *gpx.
Od verze 5.2 přibyl interaktivní graf, a lze se tak podívat na výškové profily, rychlost, a další...
Stačí v menu trasy kliknout na "Zobrazit výškový profil". Pokud GPS přístroj nebo soubor GPX obsahuje další data můžete v grafu vidět také grafy kadence, srdeční frekvence.
Můžete si vybrat část jízdy a získat statistiky pouze pro daný úsek. Také si můžete vybrat jaké grafy chcete ukázat.
Novinkou je také, že si můžete trasu přehrát. Octnete se několik metrů nad zemí a budete sledovat Vaši jízdu znova.
Ukázka (screenshot)

Test: Do Google Earth lze importovat soubory GPX a KML, export pak do souboru KMZ, KML
Je zde volba zda chcete výškový profil upravit nebo nikoliv.
Import z přístroje proběhl bez problémů, exportovaný KMZ soubor měl velikost 0,146 MB, KML 1,750 MB (soubory v GPX nejdou exportovat). Při nahrávání KML souboru do programů Bikemap a GPSies mi to však napsalo: "Je nám líto, ale formát souboru nebyl rozpoznán"

Do programu se dají nahrát různé pluginy, takže je možné, že všechno zde nemusí být pravda)
- Po doinstalování pluginu, můžete projeté trasy vidět na mapách nejen google (základní, satelitní) ale také na mapy.cz a cykloserver.cz,
- Program je také v češtině, je zde možnost editovat trasu. Pomocí pluginu lze upravit výškový profil (plugin koriguje nadmořskou výšku GPS z přijímače, podle dat z ofic.serverů SRTM (tím profil odpovídá skutečnosti a nejsou tam skoky např. při nedostatku signálu z GPS)
- Nelze publikovat na webu, je zde možnost uložení mapy, výškového profilu a ostatních grafů do PC
- Do programu se dají importovat soubory typu (*.gpx,*.hrm,*.fitlog,*.hst,*.tcx) nebo přímo z přístroje Garmin
- Export trasy GPX,   
KML (Earth), .fitlog (Fitneess log) a do online programu GPSies.com
Program toho nabízí hodně, např.:
V programu na jedné polovině se vám zobrazí mapa trasy a na druhé -
- souhrn trasy - vzdálenost, čas, rychlost, kalorie, stoupání, pauza, nejv.rychlost, prům.TF,
nebo
- výškový profil, profil rychlosti, kadence, výkon, trénink, rozdělené úseky (např. úseky po 10 km s údaji: čas, rychlost,... za úsek)
Program vám ukáže různé statistiky - najeté kilometry, nastoupané metry, času stráveného na kole,...podle různých kategorií. -
U jednotlivých tras lze také vyplnit na jakém kole (obuvi,...), byla trasa
absolvována. A u každého kola můžete mít ještě podsložku, např. řetěz, plášt, takže máte pak přehled kolik kilometrů jste na jednotlivém kole najeli, kolik km má za sebou řetěz, plášť,...


Ukázka (screenshot)

Program je v němčině a angličině.
Používá mapy z projektu OpenStreetmap.org
Trasy lze editovat, je zde také široká možnost analyzování trasy -  screenshoty. Mě se líbila vizualizace trasy na mapě. Linie trasy je barevně odlišena podle nadmořské výšky, tepu, rychlosti,...
Dále je tu možnost porovnání dvou stejných absolvovaných tras, analyzování jednotlivých segmentů tras,

Zobrazuje a analyzuje trasy z přístrojů Garmin, Ciclomasters CM 4.xx, HAC 4, HAC 4PRO, HAC 5 nebo soubory s koncovkou  .crp .dat .tur .gpx .tcx .crs .csv .fit - více...
Exportuje trasu s koncovkou GPX a TCX
Recenzi tohoto programu najdete zde... (v češtině)

Ukázka (screenshot)





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.

MUSÍ CYKLISTA POUŽÍT CYKLOSTEZKU ?

OD 1.1.2022 PLATÍ NOVELA ZÁKONA O PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. DOŠLO TAK K ZRUŠENÍ DVOJSMYSLNÉHO VYSVĚTLOVÁNÍ PŘEDCHOZÍ VERZE ZÁKONA. Aktualizováno 26.12.23 Nejvyšší správní soud   potvrdil , že z  § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu nevyplývá povinnost cyklisty užít stezku pro chodce a cyklisty . Cyklista je totiž účastníkem silničního provozu ve smyslu § 2 zákona o silničním provozu a náleží mu veškerá práva a povinnosti z toho vyplývající. Není-li pozemní komunikace označena dopravní značkou „Zákaz vjezdu jízdních kol“, může ji cyklista využít i za situace, kdy se v blízkosti nachází stezka pro chodce a cyklisty. Článek na Novinky.cz  / Rozsudek Nejvyššího správního soudu a  tisková zpráva .