Přeskočit na hlavní obsah

GARMIN EDGE 810 - MAPY DO PŘÍSTROJE

MENU
1) GPS
2) Úvod

3) Navigace a vedení ve stopě (s fotonávody)
5) Mapy do Garmina

--------------------------------------------------------------------------------
Další mé články, informace, recenze přístrojů značky GARMIN: https://petmikeska.blogspot.com/...

--------------------------------------------------------------------------------
TRASY NA NETU
Stáhnuté trasy si v PC můžete přejmenovat. Název by měl být krátký, bez mezer a interpunkčních znamének. Mapy pak zkopírujte na kartu do složky Garmin, tam kde máte soubor gmapsupp.img (to jsou např. české mapy stáhnuté přes mapsource). Hlavně si dejte pozor ať má jiný název jak gmapsupp.img, ať nepřepíšete mapy co již máte v přístroji na kartě.

A) Zdarma routovatelné mapy: http://garmin.na1400.info/routable.php - podklad OpenStreetMap
1) ZaškrtněteChoose a predefined country and/or enable manual tile selection
2) Přibližte si mapu a klikněte na vybranou oblast
3) Nalevo klikněte na jméno mapy, a ta se Vám stáhne do PC
4) Soubor přejmenujte např.podle oblasti „Jeseniky.img“ (bez mezer, háčků, čárek)
5) Zkopírujte na mikroSD kartu do složky Garmin k hlavnímu souboru „gmapsupp.img“

B) Mapy pro navigace Garmin zadarmo:
http://gpsfreemaps.net/garmin-mapy - mapy zdarma do Garmin
http://gpsmapsearch.com/?l=cs - volně šiřitelné mapy pro Garmin

Jak nahrát mapy Garmin do navigace

http://gpsfreemaps.net/ - web o projektu Openstreetmap a mapách pro navigace zdarma

Videonávod jak vyrobit mapu v MOBAC: - http://info.gpsteam.eu/...  nebo zde...

---------------------------------
 Edge 800 podporuje i tzv. Custom Maps mapy, což jsou bitmapové (obrázkové) mapy.

CUSTOM MAPS
Jsou bitmapové (jpg) mapy, které si uživatel může vytvořit sám. Jsou zdarma, mohou být přenositelné mezi přístroji, jsou ale limitovány svým formátem, velikostí.
Tyto mapy jsou ovšem určeny hlavně pro menší oblasti, např. parky či výseky měst. 
Ale i jediná Custom mapa dokáže pokrýt dostatečně velké území například místa, kam jedu na dovolenou, nebo kde se účastním závodu. Jako podklad se obvykle používá naskenovaná papírová mapa, nebo z internetu stažené menší území z online map, jako jsou Google Earth nebo jiné online mapové servery. Velikost takto pokrytého území závisí na měřítka, v jaké je bitmapa vytvořeno.

Do navigace Garmin je možné dohrát současně až 100 rastrových map (omezení 100 dlaždic platí dohromady na všechny .kmz soubory. Je jedno, jestli tam máš jeden nebo deset ). Každá z rastrových map může mít maximální velikost 1 MB. Rastrové mapy je možné nastavit jako průhledné nebo neprůhledné. Pokud je nastavena průhlednost, bude pod rastrovou mapou na displeji současně s rastrem vidět původní mapa, nahraná na displeji GPS navigace.

Rastrová mapa lze získat
  1. naskenování papírové mapy - potřebujete scanner a papírovou mapu, pomocí scanneru uložíte obraz papírové mapy na PC ve formátu obrázku (např. JPG)
  2. stažení mapy z internetu - mapu, nebo výřez mapy z internetu můžete uložit jako obrázek přímo na disk. Obvykle obrázek jde uložit pomocí pravého tlačítka myši a volby „Uložit obrázek jako", případně sejmutím obrazovky kombinací kláves CTRL +Print Screen. Pokud použijete kombinaci kláves, uloží se obrázek do schránky a dále je potřeba jej upravit a uložit jako obrázek (např. JPG) pomocí některého z grafických editorů.

Je to jednoduché a dělá se to přes Google Earth:
  • připravit si v adresáři na disku počítače obrázek s mapou (JPG)
  • Spustit Google Earth
  • Přesunout se na místo, kde má být mapa umístěna
  • V menu Google Earth Přidat zvolit Překryvný obrázek
  • Do políčka Název napište název vaší mapy.
  • Volbou Procházet najděte obrázek s mapou na disu vašeho počítače.
  • Mapa se vloží do mapy Google Earth
  • Nastavte si přiměřenou průhlednost. Tak abyste viděli na mapu pod obrázkem a mohli mapu správně umístit podle viditelných objektů (silnice, křižovatky atd.) 
  • Taháním za zelené ovládací prvky umístěte mapu na správné místo a nastavte její velikost. Natočte ji podle potřeby (zelený kosočtverec).
  • Nastavte průhlednost tak, jak chcete aby byla mapa průhledná v navigaci
  • V panelu nalevo vidíte v okně Místa ve stromě Moje místa vaši mapu
  • Klikněte v levém panelu na vaše místo (vaši mapu) pravým tlačítkem myši a zvolte Uložit místo jako
  • Zvolte formát KMZ.
  • Na poprvé v interní paměti  Edge 800 vytvořte adresář CustomMaps (/Garmin/CustomMaps) a KMZ soubor do něho nakopírujte (u dalších nahraných map pak soubor .KMZ zkopírujte přímo do adresáře). Pak rastrová mapa překryje Topomapu, nebo Base mapu, podle toho, kterou máš aktivní. Samozřejmě zůstává možnost navigovat podle objektů zvolené aktivní vektorové mapy.
  • V seznamu map se objeví nová položka Uživatelské mapy

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ODZNAKY NA GARMIN CONNECT

Oblíbené Garmin Odznáčky najdete jak na webovém Garmin Connect tak v mobilní aplikaci Connect.  Můžete je dostat např. za nějakou uběhnutou či ujetou vzdálenost, za 8 hodin spánku, dechové cvičení, aktivitu pod nulou, aktivita před sedmou nebo po desáté hodině, vytvoření tréninku, cíle, novou výbavu a mnoho dalšího.

GARMIN CONNECT BETA 2024

🅶 Garmin čím dále více uživatelům, nabízí možnost vyzkoušet beta verzi platformy Connect . Tu si nemůžete nikde stáhnout, ani si o ni zažádat. Garmin ji, podle svého vyjádření, nabízí náhodně. Podle prvotních informací se finální spuštění plánuje v druhé polovině roku 2024, ale možná se ji dočkáme i dříve. Změna se týká domovské obrazovky , kterou si můžete přizpůsobit vašim cílům a prioritám. Tím získáte přehlednější a rychlejší přístup k informacím, které vás zajímají. Jak si nastavíte domovskou stránku v mobilní aplikaci, tak se vám zobrazí prakticky stejně ve webové verzi. Nemusíte si je tak nastavovat zvlášť jak doposud.

GARMIN: NECHODÍ NOTIFIKACE NA HODINKY, ODPOJUJE SE BLUETOOTH

U telefonů, které si samy optimalizují baterii např. Huawei, Honor, Xaomi jsou problémy, že se hodně lidem na hodinkách nezobrazují notifikace (SMS, upozornění na volání, zprávy ze sociálních sítí,...), případně se jim odpojuje Bluetooth.